085 – Landelijk

Kengetallen beginnend met 085 zijn niet gebonden aan een regio. Ze zijn bedoeld voor openbare elektronische communicatiediensten, zoals bellen via internet (VoIP). In de praktijk zult u daar niet veel van merken, en komt het (zeker voor de ‘ontvanger’) op hetzelfde neer als analogie telefonie. Vooral bedrijven en ZZP’ers maken gebruik van telefoonnummers beginnend met 085. Het maakt het makkelijk landelijk te opereren en ze denken er een professionelere uitstraling mee te hebben.

Deze nummers zijn dus niet regiogebonden en de kosten voor de beller zijn nooit hoger dan het lokale tarief. 085-nummers zijn hiermee dus vergelijkbaar met 088-nummers. Een belangrijk verschil is echter dat 085-nummers per stuk gereserveerd kunnen worden (088-nummers gaan per honderd, duizend, of zelfs tienduizend) en ze kunnen ook door particulieren geregistreerd worden.

Overigens was het kengetal 085 vóór 1995 in gebruik als netnummer voor Arnhem. Sinds 2006 is het in gebruik als niet-geografisch gebonden nummer.